ALBA ESTRENA EL SEU PODCAST DE CIÈNCIA!

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / ALBA ESTRENA EL SEU PODCAST DE CIÈNCIA!
“Acelerando electrones” és el nou podcast de ciència del Sincrotró ALBA. Produït i realitzat pel propi personal del Sincrotró i Cugat Mèdia, amb el suport de la FECYT, el podcast constarà de 6 capítols per explicar què és un sincrotró, quines són les seves aplicacions i com és el dia a dia de la instal·lació. No et perdis Acelerando electrones, la ciència més ràpida explicada a poc a poc.

IM-AcelerandoElectrones

Cerdanyola del Vallès, 2 de febrer 2022  ALBA comença el 2022 posant en marxa el podcast “Acelerando electrones: sis capítols de 20 minuts dirigits al públic adult i jove en el que dona a conèixer l’activitat del Sincrotró, el seu funcionament, les seves aplicacions en varis camps de la ciència i els últims experiments realitzats, així com altres conceptes científics i d’història de la ciència relacionada amb el contingut tractat.

Tot això explicat de primera mà per la gent de l’ALBA, personal científico-tècnic expert per mostrar de forma didàctica la realitat d’aquesta instal·lació científica tan singular.  

Es publicarà un capítol cada 3 setmanes fins a completar la sèrie de sis, i es podrà escoltar a través de les plataformes iVoox, Spotify, Apple Podcasts i Google Podcasts, així com al canal de Youtube del Sincrotró ALBA.

El programa combina diferents tipus de narrativa (entrevista, seccions d’història de la ciència, lectura dramatitzada, etc.) amb l’objectiu de crear un producte interessant i amè pel públic general, no especialitzat ni interessat en temes científics. Així mateix, també mescla tipologies de continguts aportant una visió social de la ciència, en la que no només es parla dels experiments sinó de las persones que els fan. Els temes abordats en aquests sis episodis són:

  • Capítol 1: Què es un sincrotró? S’expliquen els diferents acceleradors de partícules (com l’LHC del CERN a Ginebra) i les característiques dels sincrotrons com l’ALBA i els seus avantatges per la ciència.
  • Capítol 2: Com funciona un accelerador d’electrons? En aquest capítol es detalla el funcionament i la física que hi ha rere la generació de la llum de sincrotró.
  • Capítol 3: L’operació d’una gran instal·lació científica, on es fa èmfasi dels mitjans necessaris (humans i tècnics) per fer funcionar el Sincrotró ALBA.
  • Capítol 4: El coronavirus sota la llum de sincrotró. En aquest episodi s’explorarà el rol que ha tingut la llum de sincrotró en l’estudi i recerca de solucions contra la pandèmia.
  • Capítol 5: Un futur més sostenible. La recerca d’energies alternatives amb llum de sincrotró.
  • Capítol 6: Ser investigador/a. En aquest episodi es reflexionarà sobre l’ofici de la investigació, aclarint conceptes i eliminant mites sobre les funcions o possibilitats de la ciència.


Acelerando electrones està produït i realitzat pel Sincrotró ALBA i Cugat Mèdia, ràdio local de Sant Cugat del Vallès i recent guanyadora del premi nacional de comunicació de proximitat atorgat per la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació Española per la Ciència i la Tecnologia (FECYT), Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, a través de la seva convocatòria anual d’ajudes pel foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació.

IM-FECYT     IM-CugatMèdia

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. El Sincrotró ALBA forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.



 


arxivat sota: ,