SAMTACK UTILITZA LA LLUM DE SINCROTRÓ DE L'ALBA PER MILLORAR L'ENVASAT D'ALIMENTS

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / SAMTACK UTILITZA LA LLUM DE SINCROTRÓ DE L'ALBA PER MILLORAR L'ENVASAT D'ALIMENTS
Gràcies al projecte europeu CALIPSOplus, l'empresa Samtack està analitzant al Sincrotró ALBA les nanopartícules que conté un nou sistema d'envasat d'aliments que evita la seva oxidació i augmenta la seva durada.

Cerdanyola del Vallès, 11 d'octubre de 2018. Els consumidors volen comprar aliments frescos que conservin la seva seguretat i qualitat òptimes, així com el seu sabor, encara que portin alguns dies a la prestatgeria del supermercat. Les diferents condicions ambientals poden modificar la qualitat dels aliments: la humitat pot afectar la frescor del producte, l'oxigen pot canviar l'aspecte i el sabor dels aliments amb grans components grassos (com ara les patates fregides), mentre que la llum pot degradar les vitamines de la llet o fins i tot eliminar els components aromàtics del cafè mòlt i donar-li un mal gust. Per tant, es necessiten diferents barreres per protegir els aliments de la humitat, l'oxigen o la llum, i aquest és el punt on l'envàs juga un paper clau. L'envàs o packaging actua com una barrera i estén la vida útil del producte alhora que contribueix a disminuir la quantitat d'aliments que es llencen i s'evita la producció excessiva d'aliments.

L'empresa Samtack, fundada el 1988 i amb seu a Esparreguera (Barcelona), és un fabricant de coles i adhesius especialitzats en el sector de les arts gràfiques i l'envasat. Samtack ha desenvolupat un nou sistema flexible multicapa en col·laboració amb la Universidad de Zaragoza y la Complutense de Madrid, que conté nanopartícules de seleni i és capaç d'augmentar la vida útil dels aliments.

Un sistema d'envasat que absorbeix els radicals lliures

Els radicals lliures es formen espontàniament a partir de l'oxigen, la humitat i la radiació ultraviolada i inicien les reaccions d'oxidació ràpidament. Com els radicals lliures són molt petits, són capaços de travessar les capes de plàstic. El nou sistema multicapa desenvolupat per Samtack conté nanopartícules de seleni en una de les capes, i aquestes nanopartícules de seleni són capaces d'absorbir els radicals lliures i, per tant, de prevenir l'oxidació dels aliments.

Però no tots els estats d'oxidació de seleni són igualment capaços d'absorbir radicals lliures: mentre que les nanopartícules de seleni en el seu estat elemental (SE0) tenen una alta capacitat, altres estats d'oxidació (SeIV o SEVI) no són tan efectius.

Llum de sincrotró per analitzar la quantitat de seleni i els seus estats d'oxidació

Les mostres estudiades al Sincrotró ALBA van consistir en diferents preparacions de laminats plàstics de nanopartícules de seleni i solucions per a verificar la quantitat de seleni elemental i altres estats d'oxidació de seleni en cada mostra. Els resultats obtinguts van proporcionar a Samtack informació molt rellevant per millorar la síntesi del nou sistema flexible de múltiples capes. Segons els investigadors de Samtack, aquesta informació és "molt valuosa i ajudarà a millorar la producció d'aquest nou envàs flexible".

Aquestes anàlisis van ser els primers experiments realitzats a ALBA aprofitant el finançament de TamaTA, un paquet de treball del projecte europeu CALIPSOplus (Grant 730.872) destinat a apropar a les pimes a tècniques d'avantguarda de sincrotrons i làsers d'electrons lliures per dur a terme un experiment complet o un conjunt d'experiments completament finançat.

 

IM_SamtackIndOffice1  IM_SamtackIndOffice2

arxivat sota: ,