FOTOSÍNTESI ARTIFICIAL: CAP AL CONTROL DEL PRODUCTE FINAL

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / FOTOSÍNTESI ARTIFICIAL: CAP AL CONTROL DEL PRODUCTE FINAL
Un equip de l’Institut IMDEA Energia de Madrid ha estudiat en la línia de llum CIRCE-NAPP de l’ALBA la fotosíntesi artificial, és a dir, la reacció química que fan les plantes i altres organismes fotosintètics per a transformar l’energia del Sol a energia química. L’objectiu és controlar de forma selectiva els productes finals d’aquesta reacció per a obtenir aquells que resulten d’interès. A l’estació CIRCE-NAPP concretament han analitzat el resultat d’aquesta reacció en funció dels catalitzadors usats.

IM-Artif_Photosy
Productes químics produïts en la reacció de fotosíntesi artificial en funció del catalitzador usat.

Cerdanyola del Vallès, 24 novembre 2021  La conversió directa d’energia solar en energia química (és a dir, combustibles) fent servir matèries primeres àmpliament abundants i reciclables (diòxid de carboni, aigua, oxigen i nitrogen) està cridada a convertir-se en un dels pilars que sostenen la transició de l’actual economia lineal a una economia circular. Una de les tecnologies emmarcades en aquest context és la fotosíntesi artificial, que fa servir catalitzadors capaços d’usar la llum com a font d’energia per a convertir diòxid de carboni i aigua en productes útils des del punt de vista químic i energètic. Donat que existeixen diferents productes possibles de l’esmentada conversió, cada un amb una utilitat diferent, controlar la selectivitat del procés cap a un u altre és clau de cara a la implantació d’aquesta tecnologia.

En col·laboració amb el Sincrotró ALBA i la Universitat Nacional de San Martín (Argentina), un equip d’investigació de la Unitat de Processos Fotoactivats de l’Institut IMDEA Energia han publicat un estudi sobre el control del producte final de la fotosíntesi artificial fent servir com a catalitzadors de la reacció química òxids de tipus perovskita que incorporen nanopartícules de plata en la seva superfície. Utilitzant vàries tècniques fisicoquímiques, aquesta recerca profunditza en els mecanismes moleculars responsables dels canvis de selectivitat observats usant diferents versions d’aquests catalitzadors, que donen lloc a productes diferents d’interès químics i/o energètic. Per exemple, el monòxid de carboni, que en combinació amb hidrogen serveix de base per a posteriors síntesis químiques; també el metanol, compost químic directament usable en piles de combustible.

 

Referències:

  • Fresno, F., Galdón, S., Barawi, M., Alfonso-González, E., Escudero, C., Pérez-Dieste, V., Huck-Iriart, C., de la Peña O’Shea, V.A., Selectivity in UV photocatalytic CO2 conversion over bare and silver-decorated niobium-tantalum perovskites. Catalysis Today 2021, 361, 85; https://doi.org/10.1016/j.cattod.2020.01.013



Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. El Sincrotró ALBA forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.

IM-FECYT


arxivat sota: , ,