DETECTEN PER PRIMERA VEGADA MICROPLÀSTICS EN UN LLAC D'AIGUA DOLÇA DE L'ÀRTIC

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / DETECTEN PER PRIMERA VEGADA MICROPLÀSTICS EN UN LLAC D'AIGUA DOLÇA DE L'ÀRTIC
Investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), la Universidad de Alcalá (UAH), del Instituto Español de Oceanografía (IEO) i del Sincrotró ALBA han demostrat per primera vegada la presència de microplàstics en un llac d'aigua dolça de l'Àrtic. Fins ara, aquest tipus de contaminants només s'havien registrat en ecosistemes marins de la regió àrtica.

MIRAS-plastics-IM

Figure: Figura: Localització de l'àrea d'estudi, tipus de micropartícules trobades i imatge d'una fibra trobada i l'espectre que permet la seva identificació / Science of the Total Environment



Cerdanyola del Vallès, 2 de semptembre de 2020. Es denominen microplàstics als fragments de plàstic amb una grandària menor a cinc mil·límetres. Provenen de dues fonts: de la degradació de plàstics grans que es fragmenten en peces cada vegada més petites, i de productes domèstics que contenen petites partícules plàstiques, com exfoliants i pastes de dents, entre altres.

A conseqüència de l'ús massiu d'aquests productes, els microplàstics acaben en el medi ambient. Fins ara s'havia constatat la seva presència en els oceans, en rius i fins i tot en el sistema digestiu d'alguns animals que els ingereixen.

En un recent treball, s'ha demostrat per primera vegada la presència de microplàstics en ecosistemes d'aigua dolça de l'Àrtic. La majoria dels microplàstics trobats en el llac àrtic són fibres de polièster, un material molt utilitzat en la indústria tèxtil i com a revestiment per la seva durabilitat.

La troballa va ser possible gràcies a una col·laboració, liderada pels investigadors Francisca Fernández-Pinyes i Roberto Rosal, entre grups d'investigació de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), la Universitat d'Alcalá (UAH) i l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) i el Sincrotró ALBA. Aquesta col·laboració va permetre l'ús de tres tècniques espectroscòpiques diferents: RAMAN, microespectroscòpia de Transformada de Fourier Infraroja (micro-FTIR) i micro-FTIR de Radiació de Sincrotró (SR-FTIR). Aquest última portada a terme a la línia de llum MIRAS del Sincrotró ALBA.

"Estem davant el primer treball que constata la presència de microplásticos en un llac d'aigua dolça de l'Àrtic. Fins ara, s'havia demostrat que els microplàstics estaven presents en els ecosistemes marins de l'Àrtic: en l'aigua de mar, en els sediments oceànics i fins i tot en el gel, però no sabíem que havien arribat fins a les aigües dolces àrtiques", declaren els autors.

 

Pocs ecosistemes lliures de microplàstics

Segons els autors, els llacs d'aigua dolça en zones polars com l'Àrtic, eren alguns dels pocs ecosistemes que semblaven lliures de microplàstics al planeta. "Avui pareix que els ecosistemes lliures de microplàstics al planeta són ja escassos, més quan recentment investigadors de la Universitat de Newcastle han trobat microplàstics fins a uns petits animals que habiten en els fons oceànics, entre els 7.000 i els 10.890 metres de profunditat", detallen.

"En aquests temps excepcionals s'obren possibilitats úniques -afegeixen els autors-. Hem descobert que les accions individuals tenen conseqüències globals que, encara que al principi sembli indirectes i llunyanes, acaben afectat de forma directa i propera a les nostres vides"

El cert és que cada vegada més resultats demostren que els microplàstics estan per gairebé tot el planeta a conseqüència d'activitat humana. "Avui més que mai s'obre la possibilitat de prendre consciència sobre el reciclatge, la reutilització dels plàstics i el perill mediambiental, sobretot, dels plàstics d'un sol ús", conclouen els autors.

 

 

Referencia: González-Pleiter, M., Velázquez, D., Edo, C., Carretero, O., Gago, J., Barón-Sola, A., Hernández, L.E., Yousef, I., Quesada, A., Leganés, F., Rosal, R., Fernández-Piñas, F. 2020. Fibers spreading worldwide: Microplastics and other anthropogenic litter in an Arctic freshwater lake. Science of the Total Environment 722, 137904. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.137904

Enllaç a la notícia original: Detectan por primera vez microplásticos en un lago de agua dulce del Ártico - UAM

arxivat sota: , ,