IDENTIFICADA UNA DIANA FARMACOLÒGICA QUE PODRIA INHIBIR EL TRANSPORT DE VIRUS EN LES CÈL·LULES

Sou a: Inici / Actualitat / IDENTIFICADA UNA DIANA FARMACOLÒGICA QUE PODRIA INHIBIR EL TRANSPORT DE VIRUS EN LES CÈL·LULES
Un projecte del CSIC revela un nou lloc farmacològic de la proteïna que forma part de les carreteres que transporten els virus i els propaguen en les cèl·lules infectades. La línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA ha contribuit en la determinació de l'estructura d'aquesta proteïna. La seva troballa, gràcies a l'ús d'un nou compost natural procedent de cianobacteris, obre la porta a nous fàrmacs contra les infeccions virals o el càncer.

Cerdanyola del Vallès, 1 de març de 2021. Un estudi internacional, coliderat per investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha identificat un nou lloc farmacològic en la tubulina, una proteïna que forma part de les estructures que transporten substàncies en les cèl·lules, denominades microtúbuls. La troballa d'aquesta nova diana, utilitzant un nou compost d'origen natural procedent d'algues verdes-blaves (cianobacteris), pot contribuir al desenvolupament de fàrmacs per al tractament del càncer, la malaltia d'Alzheimer i infeccions virals emergents.

Els microtúbuls són unes estructures intracel·lulars que funcionen com a veritables carreteres cel·lulars per al transport de substàncies, vesícules, orgànuls i, fins i tot, virus, en el cas que una cèl·lula s'infecti. En la majoria de les infeccions virals, són les vies de transport per a generar les factories virals, regions properes al nucli on es concentra la producció de virus (l'àcid nucleic viral i les proteïnes necessàries per formar la coberta del virus). Els investigadors creuen que la desestabilització farmacològica dels microtúbuls contribuiria a impedir la generació de les factories virals en la cèl·lula.

El treball, publicat en la revista PNAS i en el qual han participat investigadors del Centre d'Investigacions Biològiques Margarita Salas (CIB-CSIC) i del Centre de Productes Naturals, Descobriment i Desenvolupament de Medicaments (CNPD3) a Florida (EUA), recull el procediment de caracterització d'un producte natural, obtingut de cianobacteris, que impedeix l'activació de la tubulina. "Com la proteïna queda inactivada, tampoc poden formar-se microtúbuls, es bloqueja el transport intracel·lular i, el més important, s'impedeix la separació de cromosomes durant la divisió cel·lular", explica Marian Oliva, investigadora del CIB-CSIC i autora de l'estudi.

IM_cianobacteri

Figura: cianobacteris obtinguts a la costa de Florida. /Raphael Ritson-Williams.

Raigs X per determinar l'estructura

Part de la investigació ha consistit en realitzar experiments de cristal·lografia de macromolècules a alta resolució en la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA. En aquests, es va resoldre l'estructura tridimensional de T1D-GB1 a una resolució d'1,94 Å, la qual cosa va permetre localitzar de manera inequívoca la densitat del lligand a la tubulina i així definir el nou lloc farmacològic.

 

Una nova diana terapèutica

La tubulina, la proteïna que forma part dels microtúbuls, és una de les dianes de més èxit per al descobriment de fàrmacs contra les malalties virals, neurològiques o el càncer. Fins ara s'havien identificat sis llocs diferents que promouen l'estabilització o el desmuntatge dels microtúbuls, als quals s'afegeix el localitzat mitjançant aquesta investigació.

S'ha vist que cada diana farmacològica dins de la tubulina modifica el seu funcionament de forma diferent. Hi ha dianes molt eficaces, però la seva modulació amb fàrmacs resulta molt tòxica. Altres són menys perjudicials, però menys eficaces. "Trobar una nova diana implica tenir un nou ventall de possibilitats, amb l'opció de poder arribar a trobar fàrmacs que, sense ser tòxics, resultin efectius per al tractament de malalties", conclou Marian Oliva del CSIC.

Referència: Susan Matthew, Qi-Yin Chen, Ranjala Ratnayake, Charles S Fermaintt, Daniel Lucena-Agell, Francesca Bonato, Andrea E Prota, Seok Ting Lim, Xiaomeng Wnag, J. Fernando Díaz, April L Risinger, Valerie J. Paul María A. Oliva and Hendrik Luesch. Gatorbulin-1, a distinct cyclodepsipeptide chemotype, targets a seventh Tubulin pharmacological site. PNAS. DOI: 10.1073/pnas.2021847118.

Enllaç a la notícia original: https://www.csic.es/en/node/1264627

arxivat sota: , , ,